Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger.
De baby maakt in de eerste 10 weken van je zwangerschap een enorme ontwikkeling door. Zo worden in deze periode alle organen aangelegd. Om deze ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je zelf zo gezond mogelijk leeft. Soms zal je dus je leeftstijl moeten aanpassen. Dit betekent gezond eten, voldoende beweging, foliumzuur slikken en stoppen met roken, alcohol en drugs.
Uit onderzoeken is gebleken dat door het innemen van foliumzuur veel minder (70 procent minder) baby's met open ruggetjes en andere aangeboren afwijkingen worden geboren. Hiervoor is het wel van belang dat je al vóór de zwangerschap begint met het slikken van foliumzuur. Omdat je niet precies weet wanneer je zwanger zult raken, adviseren wij om alvast foliumzuur te gaan innemen een maand vóór je zonder voorbehoedsmiddel gaat vrijen en doorgaat tot je 10 weken zwanger bent.
Je kunt foliumzuur zonder recept bij een drogist of apotheek kopen. Het maakt niet uit welk merk je koopt. Het slikken van een tablet van 0,4 milligram per dag is voldoende maar het is geen probleem om tabletten van 0,5 milligram foliumzuur te slikken.
In de zwangerschapsvitaminen zit ook foliumzuur. Je kan er dus ook voor kiezen om direct te beginnen met het slikken van de zwangerschapsvitaminen. Zo krijg je de aanbevolen daagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnen maar ook vitamine D, ijzer en andere vitaminen die belangrijk zijn als je zwanger wilt worden of zwanger bent. De zwangerschapsvitaminen kun je de gehele zwangerschap en later ook tijdens de borstvoedingsperiode blijven gebruiken.
Meer informatie over foliumzuur kun je lezen op de website www.strakszwangerworden.nl
Als je stopt met anticonceptie, kan het zijn dat het nog enige tijd duurt voordat je zwanger bent. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren:
Bij elke vrouw kan de menstruatiecylcus in duur verschillen. Tijdens elke cyclus ben je maar een paar dagen vruchtbaar. De dagen dat je vruchtbaar bent zijn de vijf dagen vóór je eisprong (ovulatie) en de dag van de eisprong zelf. Dit betekend dus dat je maximaal zes dagen vruchtbaar bent per cyclus. De meeste zwangerschappen ontstaan echter twee dagen vóór de eisprong en de dag van de eisprong zelf. Op deze drie dagen ben je dus het vruchtbaarst en heb je de grootste kans om zwanger te worden. Wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden en de eicel niet bevrucht is, ben je de rest van je cyclus niet meer vruchtbaar.
Hoe kom je er achter wanneer jouw eisprong plaats vindt? De ovulatie vindt niet op een vaste dag van je cyclus plaats. Het is een misverstand dat je 14 dagen voor of na je menstruatie ovuleert, ook al heb je een hele regelmatige cyclus. Om erachter te komen wanneer jouw eisprong plaatsvindt, kun je letten op een aantal tekenen van je lichaam:
Wanneer je je temperatuur en de consistentie van je afscheiding elke dag nauwkeurig bijhoudt, kun je na een paar cycli mogelijk een patroon ontdekken en zo jouw vruchtbare dagen in je cyclus voorspellen. Het bijhouden hiervan kan met een cycluskalender. Voor meer informatie hierover kun je kijken op www.strakszwangerworden.nl. Voor een voorbeeld van een cycluskalender kun je hier klikken.
Als je kort geleden gestopt bent met de anticonceptiepil, implanon of hormoonspiraaltje, kan het zijn dat je een paar maanden nog geen regelmatig eisprong hebt. Dit komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om zich aan de verandering aan te passen.
Naarmate je ouder wordt, neemt de natuurlijke vruchtbaarheid af. Daarnaast kunnen spanningen, roken, caffeïne- en alcoholgebruik de kans op een zwangerschap nadelig beïnvloeden. Dit geldt ook voor je partner. Hij zal dus ook zijn leefstijl mogelijk moeten aanpassen.
Overgewicht, maar ook ondergewicht, kan de vruchtbaarheid verminderen. Beide kunnen de menstruatiecyclus ontregelen waardoor je moeilijker zwanger wordt. Maar ook als de cyclus normaal is, kan overgewicht en ondergewicht de vruchtbaarheid aantasten. Vrouwen met overgewicht hebben bovendien een verhoogde kans op een miskraam. Vaak zijn baby’s van vrouwen met overgewicht ook zwaar, en dat is niet bevoordelijk voor de gezondheid van het kind. Als je je vruchtbaarheid wil verhogen en een zwangerschap bespoedigen, dan kun je het beste je gewicht op peil brengen zodat je BMI boven de 19 en onder de 25 ligt. Je BMI is geeft de verhouding tussen je lichaamslengte en je gewicht weer. Klik hier om je BMI te berekenen.
Factoren van medische aard (bijvoorbeeld beschadiging aan de eileiders of slechte kwaliteit van het sperma) kunnen een belangrijke rol spelen bij het al dan niet ontstaan van een zwangerschap.
Hoofdlocatie
Burgemeester Röellstraat 15
1064 BJ Amsterdam
Tweede locatie
Pieter Calandlaan 339
1068 NH Amsterdam
afspraak@mijnvroedvrouw.nl
KvK 54404894
Algemeen en afspraken:
020 22 68 360 (ma, di, do 09.00-12.30 en 13.00-14.00)
Voor vragen over je zwangerschap:
06 52 52 01 12 (ma t/m vrij 09.00-17.00)
Voor spoedeisende zaken en bevalling:
06 52 52 01 12 (24 uur per dag bereikbaar)