De volgende afspraken

Nadat je voor de eerste afspraak bent geweest, zul je regelmatig op controle komen. In het begin van je zwangerschap zal er wat langer tussen de afspraken zitten dan aan het einde van je zwangerschap. Dan kom je zelfs elke week op controle.

Tijdens de zwangerschapscontrole zullen we bespreken hoe het met je gaat en hoe de zwangerschap verloopt. Je zult informatie krijgen over onder andere zwangerschapscursussen, borstvoeding en de bevalling. Elke controle wordt je bloeddruk gemeten. Na de eerste afspraak zal bij elke volgende controle aan je buik gevoeld worden om te kijken hoe de baby groeit. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we ook voelen hoe de baby in je buik ligt. Daarnaast zal het hartje van de baby elke controle beluisterd worden.

Wanneer je ongeveer 35- 36 weken zwanger bent zal jouw verloskundige een wat langere afspraak maken om het uitgebreid over de bevalling te hebben. Naast informatie over de bevalling zal ze je vertellen wanneer je kan bellen als je gaat bevallen en welke benodigdheden belangrijk zijn om in huis te hebben.

Een vervolgcontrole duurt meestal 20 minuten. Het kan zijn dat we tijdens een controle onverwacht meer tijd nodig hebben, bijvoorbeeld als er complicaties zijn. We vragen begrip voor een mogelijke wachttijd. Weet dat we voor jou ook altijd extra tijd zullen nemen, mocht dat nodig zijn.

Het merendeel van je zwangerschapscontroles zal je bij jouw eigen verloskundige krijgen. Vanaf 30 weken kan je ook een aantal keer bij een van de andere verloskundigen komen om zo ook kennis met elkaar te maken. Bij ziekte of vakantie van je vaste verloskundige, zal je ook een van de andere verloskundigen of een waarneemster kunnen tegenkomen.