De eerste afspraak

De eerste afspraak vindt bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaats en duurt ongeveer een uur. Tijdens de eerste afspraak krijg je namelijk veel voorlichting om je zwangerschap zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Zo zal je informatie krijgen over voeding (wat je wel en juist niet mag eten als je zwanger bent), roken, alcohol en drugs. Daarnaast worden er veel vragen gesteld over je gezondheid nu en voor je zwangerschap.

Ook worden eventuele eerdere zwangerschappen besproken, evenals ziektes die in de familie voor kunnen komen. Het is dan ook handig om voor je eerste afspraak goed na te vragen of er in één van beide families erfelijke ziektes of aangeboren afwijkingen bekend zijn.

Jouw verloskundige zal je in het eerste gesprek wijzen op de Vroege Voorlichting. Tijdens deze groepsvoorlichting zal veel belangrijke informatie worden gegeven over de zwangerschap.

Daarnaast zal je verloskundige een verwijzing geven voor de termijnecho en zal je, als je daar behoefte aan hebt, informatie krijgen over welke prenatale testen er mogelijk zijn. Je bloeddruk wordt gemeten en er zal bloedonderzoek gedaan worden waarbij je bloed onderzocht wordt op de bloedgroep en rhesusfactor, hemoglobine (ijzergebrek), irregulaire antistoffen en een aantal infectiezieken.

Na de eerste afspraak is het belangrijk dat je de kraamzorg gaat regelen. Jouw verloskundige zal je vertellen waar je je hiervoor aan kan melden.

Het is vaak nog niet mogelijk om op de eerste controle het hartje van de baby te beluisteren. De baarmoeder bevindt zich nog onder het schaambotje de foetus is nog te klein om het hartje te kunnen horen. Tijdens de tweede afspraak kan er wel naar het hartje worden geluisterd.

Vanaf 14 weken zwangerschap is er de mogelijkheid om op dinsdagen zonder afspraak van 16.30 tot 17.00 langs te komen op het 'Hartjesspreekuur'