For English information about the coronavirus and pregnancy click here.
Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op iedereen. Zeker nu de overheid heeft opgeroepen om zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Wat betekent dit als je zwanger of net bevallen bent?
Dit is een moeilijke en onzekere tijd, zeker als je zwanger bent. Je verloskundige doet er alles aan om deze bijzondere periode in jouw leven en die van je partner op de beste manier te begeleiden. Wij zijn opgeleid om risico en medische noodzaak in te schatten, en zullen met jou blijven bespreken welke zorg jij nodig hebt.
Alle verloskundigen doen hun uiterste best om de kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Hieronder kun je lezen welke maatregelen wij als praktijk nemen omtrent het coronavirus.
Je kan hier ook antwoorden vinden op de meest gestelde vragen over het coronavirus en zwangerschap.
Meer algemene informatie over het coronavirus vind je op de website van het
RIVM.
Informatie in het Turks,
Arabisch en
Tigrinya is op de website van
Pharos te lezen.
Wij wensen iedereen veel sterkte toe de komende tijd en hopen op jullie begrip en samenwerking om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
De verloskundigen van Mijnvroedvrouw
Na twee strenge lockdowns in 2020 en 2021 hebben er inmiddels al meerdere versoepelingen plaatsgevonden. In de praktijk betekent dit dat we nagenoeg weer op de zelfde manier werken als voor de corona pandemie. Hieronder kun je lezen hoe de zorg er per situatie nu uit ziet.
De intake zal weer fysiek plaatsvinden op de praktijk. Behalve bij corona geraleerde gezondheidsklachten dan zal deze uiteraard telefonisch zijn.
Alle reguliere controles na de intake worden nog steeds als voorheen aangeboden, partners kunnen, indien gewenst, meekomen naar de controles.
Het is niet meer nodig om 1,5 meter afstand te houden. Partners kunnen samen met de zwangere plaatsnemen in de wachtkamer. Het dragen van een mondkapje is niet nodig. Er staat een pompje met handenalcohol in de wachtkamer. Indien gewenst kan je je handen desinfecteren.
Wij verzoeken jullie:
De counseling over prenatale onderzoeken en testen blijft op dit moment nog telefonisch.
Let erop dat wij anoniem kunnen bellen. Als er niet wordt opgenomen zullen wij het later opnieuw proberen.
Alle echo’s zijn weer mogelijk, zowel de echo’s op medische indicatie als de pretecho’s op eigen verzoek.
Ook de partner mag weer mee naar de echo afspraak. Wij verzoeken jullie om geen kinderen mee te nemen naar het echo onderzoek.
Voor zwangere met klachten die passen bij corona wordt de echo in principe verplaatst. Als je klachten hebt, bel dan van tevoren naar de verloskundige voor overleg.
Voor partners met klachten van verkoudheid/ snotteren/ hoesten/ niezen/ koorts/ kortademigheid geldt dat zij niet mee mogen komen naar de consulten of echo. Videobellen is dan nog steeds een optie.
Je kunt tot op heden ook nog steeds thuis, in het bevalcentrum of in het ziekenhuis bevallen als je een ongecompliceerde zwangerschap hebt. Ook hier geldt: meld corona gerelateerde klachten vóórdat de verloskundige bij je thuis komt.
De partner is altijd welkom bij de bevalling. Ook met corona gerelateerde klachten.
Er worden dan beschermende maatregelen genomen.
BELANGRIJK is om ook in deze situatie corona gerelateerde klachten te melden vóórdat de verloskundige bij je thuis komt.
In het ziekenhuis dient door iedereen bij binnenkomst een mondkapje gedragen te worden. Mondkapjes mogen af zodra jullie op de bevalkamer zijn. Er mag geen bezoek komen na de bevalling behalve de partner.
Tijdens het kraambed stemmen we in principe 2 a 3 huisbezoeken met jullie af.
We houden nauw telefonisch contact met de kraamverzorgster.
Indien nodig komen we vaker.
Het advies is om kraambezoek te beperken. Moeder en kind behoren niet tot een aparte risicogroep. Lees hier meer over het ontvangen van bezoek.
Bespreek met je kraamverzorgster wanneer bezoek welkom is.
We zijn weer begonnen met het hartjesspreekuur. Dit spreekuur is een inloopspreekuur op de dinsdagen van 16.30-17.00 om indien gewenst even naar het hartje van de baby te komen luisteren. In het begin van de zwangerschap zijn er lange pauzes tussen de controles, en voel je de baby vaak nog niet bewegen. Dan kan het fijn zijn om een keertje extra langs te komen indien je zorgen hebt of het allemaal nog goed gaat. Vanaf 14 wk zwangerschap kun je dan inlopen tussen 16.30-17.00 op de dinsdag.
Soms moeten we wegens omstandigheden het spreekuur cancelen, check dus onze instagram of facebook pagina. Daar zetten we een bericht op mocht het spreekuur niet doorgaan.
Heb je klachten bel dan de dienstdoende verloskundige en wacht niet op het hartjes spreekuur.
We zijn en blijven bereikbaar voor alle zorg. Als je twijfelt of gewoon iets wilt bespreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Namens ons hele team bedankt voor jullie fijne medewerking!
Tot ziens,
Verloskundigen Mijnvroedvrouw
De kans om als zwangere besmet te worden met het coronavirus is even groot als voor mensen die niet zwanger zijn.
De kans op een besmetting met het coronavirus wordt groter als je werkt met mensen die ziek zijn door dit virus of als je in een gebied woont waar veel coronavirus besmettingen zijn.
De gevolgen van COVID-19 lijken bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van andere luchtweginfecties, veroorzaakt door andere virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken.
Zwangere vrouwen hebben wel een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC intensive care terecht te komen. Het gaat hierbij om kleine aantallen. Extra voorzichtigheid in de behandeling bij zieke zwangere vrouwen speelt hierbij mogelijk een rol. Waardoor artsen uit voorzorg eerder besluiten om opgenomen vrouwen die zwanger zijn op de IC op te nemen.
Vier van de 100 zwangeren die besmet zijn met het coronavirus, worden opgenomen op een intensive care en hiervan moeten er drie beademd worden.
Een zwangere die besmet is met het coronavirus bevalt wat vaker te vroeg dan een zwangere zonder besmetting. Dit komt waarschijnlijk omdat bij een deel van de zieke vrouwen de bevalling wordt opgewekt met medicijnen of doordat een keizersnede wordt uitgevoerd .
Zwangere vrouwen met een hoger risico op ernstig ziek worden van het coronavirus besmetting zijn onder andere vrouwen met extreem overgewicht, onderliggend lijden, ouder dan 35 jaar en/of vrouwen van niet Westerse afkomst.
Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Vooral zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte (zoals diabetes of hart- en longziekten) hebben een hoger risico. Daarom was het advies tot nu toe om alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten te vaccineren. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.
De vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna tegen COVID-19 zijn mRNA-vaccins. Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, bestaan er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins tegen COVID-19 schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap.
Inmiddels weten van 4000 gevaccineerde zwangeren dat het verloop van de zwangerschap niet verandert. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin de gezondheid van de baby beïnvloedt. Het is mogelijk dat op langere termijn er onverwachte uitkomsten zullen zijn.
De bijwerkingen, bijvoorbeeld pijnlijke plek van het prikken, koude rillingen en koorts, komen niet vaker voor bij zwangeren dan bij niet-zwangeren.
We weten dat een mRNA vaccin niet in de celkernen van de moeder of de ongeboren baby gaat. Studies in dieronderzoeken geven aan dat er geen veiligheidszorgen zijn bij zwangere dieren?en hun nageslacht die een mRNA vaccinatie kregen.
Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk.
De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd.
Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.
Vrouwen die zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap kunnen meedoen aan Moeders van Morgen. Moeders van Morgen (onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen) doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl.
Bron: RIVM en De Verloskundige
Voor zover bekend is er geen aanleiding om aan te nemen dat sprake is van een verhoogde kans op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met dit virus.
Partners kunnen weer meekomen naar de controles.
Ja, wij mogen weer alle echo's aanbieden, zowel de echo’s op medische indicatie als de pretecho’s op eigen verzoek.
De partner weer mee naar de echo afspraak.
Voor zwangere met klachten die passen bij corona wordt de echo in principe verplaatst. Als je klachten hebt, bel dan van tevoren naar de verloskundige voor overleg.
Voor partners met klachten van verkoudheid/ snotteren/ hoesten/ niezen/ koorts/ kortademigheid geldt dat zij niet mee mogen komen naar de consulten of echo. Videobellen is dan nog steeds een optie.
De partner is altijd welkom bij de bevalling. Ook met corona gerelateerde klachten.
Er worden dan beschermende maatregelen genomen.
BELANGRIJK is om ook in deze situatie corona gerelateerde klachten te melden vóórdat de verloskundige bij je thuis komt.
Je hebt de keuze om thuis, in het bevalcentrum of in het ziekenhuis te bevallen als je een ongecompliceerde zwangerschap hebt.
In het ziekenhuis dient door iedereen bij binnenkomst een mondkapje gedragen te worden. Mondkapjes mogen af zodra jullie op de bevalkamer zijn. Er mag geen bezoek komen na de bevalling behalve de partner.
Er zijn geen aanwijzingen dat een baby via de borstvoeding besmet kan worden met het virus. Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. Je kunt dus prima borstvoeding geven, ook als je COVID-19 hebt.
Bij (borst- en fles)voeding, verzorging en de contactmomenten zoals knuffelen, is het belangrijk om de volgende extra maatregelen te nemen:
Je kunt blijven rekenen op de zorg van een kraamverzorgende. Als jij of je partner ziek zijn of misschien het coronavirus heeft (omdat jullie bijvoorbeeld verkouden zijn, keelpijn hebben of hoesten), kan de kraamverzorgende alleen zorg verlenen met de juiste beschermingsmiddelen. Informeer bij de kraamorganisatie hoe zij de zorg aan jullie nu invullen.
Als je vlak voor en tijdens je kraamperiode positief test op het coronavirus betekent dit dat je minder uren kraamzorg krijgt en ook de kraamzorg en verloskundige in beschermende kleding bij je langs zullen komen. Bezoek is dan ook niet mogelijk in verband met quarantaine. Borstvoeding geven als je positief test op het coronavirus is geen probleem en wordt zelfs aangeraden.
Het advies is om kraambezoek te beperken. Moeder en kind behoren niet tot een aparte risicogroep. Lees hier meer over het ontvangen van bezoek.
Bespreek met je kraamverzorgster wanneer bezoek welkom is.
Het is heel begrijpelijk dat je veel vragen hebt over corona en wat dat betekent voor je zwangerschap of je pasgeboren baby. Tegelijkertijd kunnen we ons voorstellen dat je je nu extra zorgen maakt of angstig bent.
De samenwerkende professionals in de geboortezorg in Amsterdam bieden verschillende mogelijkheden om je vragen te beantwoorden en om zo de spanning en onzekerheid te verminderen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden als je zit met veel vragen over corona en je zwangerschap:
Vrouwen die tussen 8-12 weken zwanger zijn, kunnen zich aanmelden voor het programma Gezond en Fit Zwanger. De Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra biedt verschillende (momenteel online) bijeenkomsten op verschillende momenten in je zwangerschap. Je kan er ook een zwangerschapscursus online volgen. Deze bijeenkomsten gaan niet (alleen) over corona maar er worden wel vragen over beantwoord.
Voor vrouwen die zich veel zorgen maken, angstig zijn en/of piekeren is er nu een apart initiatief gestart, namelijk online communities. Daarbij ga je online met een groepje zwangere of nét bevallen vrouwen drie keer in gesprek. Dit gesprek wordt begeleid door een verloskundige en een psycholoog. Lees hier meer over deze online communities en hoe je je aanmeldt.
Hoofdlocatie
Burgemeester Röellstraat 15
1064 BJ Amsterdam
Tweede locatie
Pieter Calandlaan 339
1068 NH Amsterdam
afspraak@mijnvroedvrouw.nl
KvK 54404894
Algemeen en afspraken:
020 22 68 360 (ma, di, do 09.00-12.30 en 13.00-14.00)
Voor vragen over je zwangerschap:
06 52 52 01 12 (ma t/m vrij 09.00-17.00)
Voor spoedeisende zaken en bevalling:
06 52 52 01 12 (24 uur per dag bereikbaar)