Het kraambed: herstel en veranderingen

Tijdens de kraamtijd herstelt het lichaam van de zwangerschap en bevalling. Het is verschillend per vrouw hoe dit verloopt maar het is verstandig om de eerste dagen zo veel mogelijk rust te nemen en op de slaapkamer te verblijven. Naarmate de week vordert zal je merken dat je meer op krachten komt en ook mobieler wordt. In de weken erna is het belangrijk om niet gelijk teveel van je lichaam te vragen. Herstellen van een zwangerschap en bevalling duurt een behoorlijke tijd, de eerste 6 weken herstelt het lichaam al aardig. Dat je fysiek en mentaal gezien nog niet de oude bent na 6 weken is ook normaal. Hoe meer rust je neemt, hoe sneller je herstelt.

Emotioneel kan er ook veel gebeuren. Je bent (opnieuw) moeder geworden, net bevallen, hebt minder nachtrust, misschien heb je last van stuwing en veranderingen in hormonen. Naast grote blijdschap kan je soms ook overvallen worden door wisselende emoties en kraamtranen. Dit overkomt meer dan de helft van de kraamvrouwen en is normaal. Meestal verdwijnen de kraamtranen of ‘babyblues’ vanzelf na een paar dagen. Het lucht vaak op om de tranen even te laten gaan en erover te praten met je partner, kraamverzorgster of verloskundige. Neem contact op met je verloskundige als je merkt dit langer duurt dan een paar dagen.

Voor de baby is dit een eveneens intense periode. Geboren worden maakt ook dat er voor hem of haar veel verandert. De omgeving is anders, er zijn veel onbekende geluiden, in een bedje slapen is nieuw en ook het drinken en verwerken van (borst)voeding kost moeite. Je kan de baby helpen met deze overgangen door veel huidcontact te hebben. Leg de baby bloot bij jou of je partner op de blote borst met een doek of deken over jullie heen. Zo voelt de baby je warmte, ruikt je huid, hoort je hartslag en geluid van je ademhaling. Deze geluiden herkent de baby uit je buik en stelt hem of haar gerust. Veel baby’s vinden het ook heerlijk om in een draagdoek gedragen te worden.

De eerste kraamweken zijn vaak erg mooi en bijzonder maar kunnen ook heftig zijn. Ook voor je partner, broertjes en zusjes zal dit een periode van wennen en ontdekken zijn. Door de plotselinge veranderingen in ritme, nachtrust en prioriteiten moet je soms de balans weer vinden. Neem de tijd en ruimte voor elkaar. Je zal merken dat je na verloop van tijd elkaar steeds een beetje meer leert kennen en steeds sneller weet in te spelen op de behoefte van de baby.