Borstvoeding

In de zwangerschap zal je verloskundige aan je vragen of je na de geboorte van de baby van plan bent om borstvoeding te geven. Zij zal je informatie geven over het voeden van je kindje en vragen over borstvoeding beantwoorden. 

Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien en beschermt de baby tegen allergieën en infecties (oorontsteking, longontsteking en hersenvliesontsteking). Baby's die borstvoeding krijgen hebben minder kans op overgewicht en worden minder vaak opgenomen in het ziekenhuis. Moeders die borstvoeding geven raken vaak sneller hun zwangerschapskilo's kwijt en wanneer zij zes maanden of langer borstvoeding geven, beschermt het tegen borstkanker.

Misschien is dit je eerste baby en is het voor zowel je baby als voor jou een nieuwe ervaring. Misschien heb je al eerder borstvoeding gegeven en ken je al verschillende voedingshoudingen en aanlegtechnieken. Het kan zijn dat de baby direct na de geboorte gelijk goed aan de borst drinkt en dit blijft doen maar het kan ook zo zijn dat de baby wat meer hulp en oefening nodig heeft. In de eerste week na de geboorte zal de kraamverzorgster en de verloskundige jullie helpen en ondersteunen bij het geven van borstvoeding zodat na de eerste week de melkproductie goed op gang is en je de baby goed kan aanleggen.

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, is het aan te raden om hier in de zwangerschap al het een en ander over te lezen en samen met je partner naar een borstvoedingsinformatiebijeenkomst te gaan. Je ontvangt van ons de Borstvoedings GroeiGids van de GGD en een overzicht van de informatiebijeenkomsten in Amsterdam. Door al het een en ander te weten over bijvoorbeeld 'hongersignalen bij de baby, 'aanlegtechnieken' en 'voedingshoudingen' vergroot je de kans van slagen van de borstvoeding.

Het kan zijn dat het geven van borstvoeding in de eerste week niet direct zo soepel verloopt als je verwacht had. De verloskundige zal dan samen met jou en de kraamverzorgster een plan maken om dit zo snel mogelijk op de rails te krijgen en als het nodig is, wordt hiervoor een lactatiekundige ingeschakeld.

Wanneer je besluit om kunstvoeding te geven zullen we dit uiteraard respecteren en zal de verloskundige je in de zwangerschap geen verder informatie over borstvoeding geven.

MijnVroedvrouw is sinds 2012 in het bezit van het WHO / Unicef Borstvoedingscertificaat van Baby Friendly Nederland. Dit betekent dat onze zorg voor baby's die borstvoeding of flesvoeding krijgen gelijk is en wij ons houden aan de kwaliteitseisen en standaarden van Baby Friendly.

Voor meer informatie over borstvoeding, voorlichtingsbijeenkomsten, borstvoedingscafé's lactatiekundigen en kolfhuur kun je op onderstaande links klikken.

GroeiGids Borstvoeding
2x tien dingen over borstvoeding
Informatie over voorlichtingsbijeenkomsten, kolfverhuur, lactatiekundigen en borstvoedingscafé's