Anticonceptie

Tijdens het kraambed en de nacontrole 6 weken na de bevalling wordt anticonceptie besproken. De keuze voor de soort anticonceptie is onder andere afhankelijk of je borst-of kunstvoeding geeft.

Alle vormen van anticonceptie kunnen worden voorgeschreven door de verloskundigen van Mijnvroedvrouw. Mocht je kiezen voor een spiraaltje, dan kan deze vanaf 10-12 weken na je bevalling geplaatst worden.

Het plaatsen van het spiraaltje

Voor het plaatsen van het spiraaltje is het van belang dat je weet dat je niet zwanger bent of een SOA hebt. Weet je dit niet zeker, neem dan voorafgaande aan de afspraak contact met ons op.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Allereerst zal er een inwendig onderzoek plaatsvinden om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt het spiraaltje geplaatst, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren één Ibuprofen of één Aleve Feminax in te nemen. Het is normaal dat je na het plaatsen van het spiraaltje je bloedverlies, buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik hebt. Dit is meestal van korte duur. De eerste drie maanden na het plaatsen van het spiraaltje kan je last hebben van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing.

Het plaatsen van het spiraaltje door de verloskundige wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Dit kun je navragen bij je eigen zorgverzekeraar. Indien je verzekeraar de plaatsing van het spiraaltje niet vergoedt, kun je een spiraaltje bij ons laten plaatsen voor € 63,-

Zes weken na het plaatsen van een spiraaltje, krijg je een nacontrole bij de verloskundige die het spiraaltje heeft geplaatst. Uiteraard kun je ons altijd bellen met vragen.


Spiraaltje met of zonder hormonen

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje(T-Safe, Ballerine of Multi Safe Short) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

Spiraaltje zonder hormonen