zwanger amsterdam

De NT meting

Tijdens de eerste controle zal de verloskundige het met jullie hebben over verschillende onderzoeken en testen die mogelijk zijn in de zwangerschap. Kijk ook bij Prenatale screening

Eén van deze testen is de combinatietest. Deze test kan rond de 12 weken zwangerschap worden uitgevoerd indien je hier voor kiest. Deze test is dus niet verplicht en een eigen keuze. De uitslag van de test zal een kansuitslag geven waarin de kans om een kindje met het down syndroom (trisomie 21), edwards syndroon (trisomie 18) en het patau syndroom (trisomie 13) gegeven wordt. Dit wordt bepaald door bloedonderzoek bij de moeder en het opmeten van de nekplooi (NT meting) van de baby door middel van een echo. De combinatietest wordt meestal niet vergoed door de verzekering en kost 170 euro. Voor meer informatie over deze test kun je contact opnemen met je verloskundige of de  informatiefolder lezen.

Als je de combinatietest wil laten verrichten, zul je voor de NT meting worden doorverwezen naar een extern echocentrum.