Ontsluiting

Voordat de baby geboren kan worden, is er 10 centimeter ontsluiting nodig.
De baarmoedermond zal door de weeën open gaan tot 10 centimeter. Dit wordt ook wel 'volledige ontsluiting' genoemd.

Voordat de baarmoedermond kan ontsluiten, zal deze eerst zachter en korter worden. Soms gebeurt dit al een beetje aan het einde van de zwangerschap door voorweeën maar vaak zijn hier ook een aantal uur goede weeën voor nodig. Als de baarmoedermond zacht, dun en plat is, kan deze door de kracht van de weeën verder open gaan. Het kan zijn dat de weeën die de baarmoedermond zachter maken en zorgen voor de eerste centimeters nog niet heel regelmatig en intens zijn en dat de tijd tussen de weeën nog erg verschilt. Ook de duur van kan per wee nog anders zijn. Vaak is het mogelijk om tijdens deze eerste fase van de bevalling nog een beetje afleiding te zoeken. Kijk bijvoorbeeld een film op de bank, of probeer met een kruik en eventueel een paracetamol nog wat te slapen. De weeën zullen vanzelf door gaan zetten als de baarmoedermond hier rijp voor is.

Als de baarmoedermond helemaal plat is, en er een beetje ontsluiting is, zullen de weeën sterker gaan worden om tot 10 centimeter ontsluiting te komen. Je zal merken dat de weeën nu met duidelijke regelmaat terugkomen (elke 3-4 minuten) en dat elke wee zeker 60-90 seconden aanhoudt. Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen.

Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen. Dit helpt bij de pijn van de weeën en kan de bevalling ook versnellen. Probeer bijvoorbeeld voorovergebogen, al leunend op bank, stoel of tafel de weeën op te vangen, op handen en knieën, staand en lopend, of zittend op een krukje of skippybal. Probeer niet te lang en te vaak op je rug te liggen. Als je toch graag wil liggen, probeer dan op je zij te liggen.

Bekijk de folder ' Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?'  voor meer voorbeelden van bevalhoudingen.